Tämä tekstin ovat kirjoittaneet Helsingin Vihreiden kuntavaaliehdokkaat Joanna Lukkarila ja Salla Merikukka.
Me Helsingin Vihreissä haluamme panostaa koulutukseen ja jokaisen oikeuteen oppia. Helsingin tuleekin olla kaupunki, jossa on Suomen parhaat edellytykset oppia ja opettaa.
Haluamme on purkaa koulujen eriarvoistumista, pitää huolta opettajien jaksamisesta ja työhyvinvoinnista sekä huolehtia jokaisen lapsen oikeudesta oppia. Lisäksi tavoitteenamme on, että jokainen helsinkiläinen nuori saa suoritettua toisen asteen tutkinnon.
Helsingin kouluissa tehdään jo nyt valtavan hyvää työtä! Kouluissa pystytään myös muuttumaan ja uudistumaan, mutta toimivia asioita ei tarvitse muuttamisen ilosta muuttaa.
Helsingissä on Suomen parhaat edellytykset oppia ja opettaa, kun huolehdimme ainakin näistä:
1. Ryhmäkoot ovat järkeviä ja opettajia on riittävästi
Oppiminen onnistuu parhaiten, kun ryhmäkoot ovat järkeviä. Tässä erityisesti oppilaiden tuen tarpeet pitää ottaa huomioon. Ja mitä pienemmistä oppilaista on kyse, sitä pienempi ryhmäkoon tulee olla. OAJ suosittelee oppilasryhmän maksimikooksi 20 oppilasta tai 18 alkuopetuksessa – ja näihin tuleekin Helsingissä pyrkiä. Ryhmäkoot vaikuttavat suoraan oppimiseen, työrauhaan ja päivän kuormitukseen niin oppilaan kuin opettajakin näkökulmasta.
2. Oppimiselle on varattu oma paikka ja oppimateriaalit
Siirtymät ja jatkuvasti vaihtuvat opetusryhmät kuormittavat sekä oppilaita että opettajia. Siksi onkin tärkeää, että oppimiselle on varattu oma paikka. Erityisesti pienille oppilaille oma pulpetti on tärkeä, ja oma paikka luokassa tuo turvaa. Vanhempienkin oppilaiden kohdalla on mietittävä, miten opetus voitaisiin järjestää niin, että siirtymisiä olisi mahdollisimman vähän.
Oppilailla pitää myös olla oikeus käyttää tarvitsemiaan oppimateriaaleja, kuten vaikka matikan kirjaa, johon voi laskea tai työkirjaa, jota voi täyttää.
3. Kouluympäristö on toimiva ja tukee oppimista
Kouluympäristöjen tulee olla terveitä: kenenkään ei pidä joutua altistumaan kouluissa sisäilmaongelmille. Kaupungin tuleekin vauhdittaa koulujen peruskorjauksia. Seiniä luokissa ei voi korvata verhoilla – työskentelyrauha on turvattava sekä oppilaille että opettajille. Kouluissa on lisäksi oltava riittävästi tiloja esimerkiksi pienryhmäopetukselle tarpeiden mukaan. Tilojen käyttöä ei saa tehostaa tappiin asti.
4. Pätevät opettajat houkutellaan kilpailukykyisellä palkalla ja työoloilla, jotka eivät kuormita
Osaava ja pätevä opetushenkilöstö houkutellaan ensinnäkin kilpailukykyisellä palkalla. Pitää siis katsoa, paljonko muut kunnat pääkaupunkiseudulla opetustyöstä maksavat, ja kilpailla osaajista palkalla. Samalla työoloihin, kuten ryhmäkokoon ja laadukkaaseen johtamiseen pitää panostaa. Työolot, jotka eivät kuormita, ovat myös vetovoimatekijä. Laadukas johtaminen on mahdollista, kun huolehditaan rehtoreiden resursseista sekä osaamisesta tehdä johtamistyötä.
5. Koulunuorisotyö tukee oppilaita elämän myrskyissä
Koulunuorisotyö on tehokas tapa ehkäistä yksinäisyyttä, kiusaamista sekä kouluväkivaltaa. Koulu- ja oppilaitosnuorisotyötä pitääkin jatkossa lisätä mahdollisuuksien mukaan useampiin kouluihin. Samalla pitää huolehtia siitä, että eri hallinnollisten toimialojen yhteistyö on koulunuorisotyön osalta saumatonta. Kouluissa tulisi myös olla nuorisotyölle omat tilat, jonne nuoret osaavat hakeutua.